Страната ни е заплатила огромната сума от над 14 млн. лв.

...
Страната ни е заплатила огромната сума от над 14 млн. лв.
Коментари Харесай

За декада: 14 млн. лв. са стрували на данъкоплатците осъдителни присъди от съда по правата на човека

Страната ни е заплатила голямата сума от над 14 млн. лева по неоправдателни присъди от Европейския съд за правата на индивида за последните 10 година Само за предходната година сумата е 900 000 лева. През 2020 година са били постановени 53 решения по каузи против България, като 35 от тях са неоправдателни. До средата на тази година са платени 170 000 лева

Стряскащата статистика разгласи зам.-министърът на правораздаването Мария Павлова в изявление пред БНР.

" Аз не считам, че казусът е в юристите на страната. За страдание в множеството от случаи тези присъди са изцяло оправдани. Самите юристи алармират, че има проблем и изначално се вижда какво ще е решението на Европейски съд по правата на човека ", акцентира Павлова.

Това е наложило правенето на Пътната карта, която визира неоправдателни решения. Въпросната карта е залегнала в Плана за възобновяване и резистентност. В нея са написани периоди и виновни институции. Установени са нарушавания на Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи в две посоки - по засилена процедура по осъществяване на решения и нарушавания на общоприетата процедура. В първата група липсва гласност по каузи за експулсиране, неефективно разглеждане на недоволства против дейностите на полицията и други служби и прочие Във втората група са нарушавания при използването на Закона за противообществените прояви на малолетни и малолетни, изясни зам.-министърът.

Павлова не е огромен оптимист за одобрение на предложението обезщетенията да се поемат от бюджета на съответната институция, поради които страната ни е наказана.

" То най-вероятно ще срещне опозиция и няма по какъв начин да мине без законодателни промени. Проблемът е, че парите идват от държавния бюджет, а това са нашите пари. Но ще има дисциплиниращ резултат върху институциите ", разяснява Павлова.

Тя изясни, че Европейската комисия е сензитивна по две ограничения – господство на правото и въглищните централи. Във връзка с върховенството на правото би трябвало да се откри механизъм за по-голяма отчетност на основния прокурор и това също изисква законодателни промени, изясни тя.

" Тук още веднъж сме свързани с волята на законодателя да придвижи осъществяването на мярката. Това беше едно от изискванията за разпределяне на парите от Европейски Съюз ", уточни Мария Павлова. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР